Ali B Beken(d)t

De reprise van Ali B’s cabaretvoorstelling Ali B Beken(d)t is vanaf 4 november te zien in de theaters. De voorstelling, die genomineerd was voor de Poelifinario 2014, was vorig seizoen in maar liefst 99 theaters te zien. Wegens grote belangstelling zullen daar vanaf november nog eens 55 voorstellingen aan toegevoegd worden.

Benieuwd waar en wanneer de voorstelling te zien is? Klik dan hier voor de speellijst. 
  
Recensies
Ali B de tv-persoonlijkheid en de rapper komen mooi samen.” **** 
- de Volkskrant


Ali B Beken(d)t drijft op persoonlijkheid.” **** 
- De Telegraaf

Ali B heeft nog veel meer te vertellen.” **** 
- Metro
 
Over de voorstelling
De belangrijkste verhalen uit zijn leven heeft Ali B wel zo’n beetje verteld.
Tenminste, dat dacht u. U kent hem slecht, want Ali heeft nog veel geheim
gehouden. Heel veel. Er zijn nu eenmaal dingen waar een mens niet makkelijk over praat, waar zelfs een knuffelmarokkaan met het hart op de tong zijn mond over houdt.
 
Elk mens heeft zo zijn trots en schaamte en verborgen verhalen. Zo ook Ali. Met zijn vorige programma, ‘Ali B geeft antwoord’ won Ali de cabaretprijs Neerlands Hoop. De jury schreef: “Een multi-talent dat zonder gêne een inkijkje geeft in zijn gevarieerde leven. Charmant, onbevangen, open en ad rem glijdt hij door de avond. Hij maakt er een feestje van voor familie en vrienden, waarbij hij luchtige verhalen afwisselt met diep ontroerende ontboezemingen.” 
Daar zijn ze dan mooi ingetuind, de jury, want u als kritisch theaterpubliek voelt natuurlijk dat er meer aan de hand moet zijn. Het verhaal van de kansarme Marokkaan uit Amsterdam-Oost die het schopt tot publiekslieveling; te mooi om waar te zijn. En Ali weet dat u weet dat er meer achter moet zitten. Dus komt hij nu met de echte verhalen, noemt hij man en paard, laat het achterste van zijn tong zien. Voor sommigen misschien een schok, voor anderen een opluchting, maar hoe dan ook; niets was wat het leek.
 
Klik hier voor de speellijst en tickets.
Ali B Beken(d)t

Juryrapport Poelifinario 2014

Is het nog wel cabaret, wat Ali B maakt? Tijdens de juryvergadering werden er flink wat bomen over zijn nieuwe voorstelling opgezet, en alleen dat al maakt Ali B Beken(d)t tot een van de interessantste programma’s van het afgelopen seizoen. Het oprechte verhaal mag soms bijna klinken als een biecht, duidelijk is dat Ali B zich niet in een hokje laat duwen. Die knuffel-Marokkaan en boze rapper bleek hij bij nader inzien immers óók niet te zijn – niet uitsluitend in elk geval. Datzelfde geldt misschien wel voor Ali B de cabaretier.  Maar genoeg etiketten geplakt. Nou oké, nog eentje dan. Ali B Beken(d)t is een ongelooflijk goede theatervoorstelling. Vaak grappig, soms ontroerend maar altijd overtuigend. Deze man – we ontwijken het woord ‘cabaretier’ maar even – is een rasentertainer, een die zijn publiek bij de les houdt met verhalen die ertoe doen, maar tegelijkertijd niet bang is zichzelf tegen het licht te houden. Een kritische jongen vol zelfspot. Op innemende wijze daagt hij z’n toeschouwers uit net zo openhartig te zijn als hijzelf. Het leidt tot een vorm van publieksparticipatie die even respectvol als ontwapenend is. De gemakkelijke weg van het lachen ten koste van het publiek is niets voor Ali B en juist daardoor weet hij echt contact te maken. Saamhorigheid, kom er nog maar eens om in onze geïndividualiseerde maatschappij, maar met zijn persoonlijke programma is dat precies wat Ali B in de theaterzaal bewerkstelligt. De zorgvuldige manier waarop hij zijn verhalen opbouwt, de nauwgezetheid waarmee hij het publiek bespeelt, de maatschappelijke betrokkenheid die steeds meeklinkt, ze zorgen voor een oprecht gevoel van verbondenheid. Wie dat weet te bereiken in een wereld waarin het ‘ik’ zich steeds verder opdringt, is een vakman – in welk vak dan ook.
Juryrapport Poelifinario 2014