Ali B maakt muziek in villa Fez (Interview Metro)

30-07-2014
Ali B kroop in een stadsvilla in het Marokkaanse Fez. Hij nodigde acht artiesten uit die één voor één een nummer kwamen maken. Dat resulteerde in Ali B en de Muziekkaravaan.

Het moest een reis/muziekprogramma worden: Ali B en de Muziekkaravaan. Leuk idee hoor, een liedje maken, maar de omgeving moest ook bekeken worden, vond Ali. Een beetje à la Wie is de Mol van Johnny de Mol. Fez bleek de meest geschikte plek, omdat de regio zo'n divers landschap biedt. Ali: "Ik nodigde acht gasten (Charly Luske, Birgit Schuurman, Huub van der Lubbe, Iris Hond, Stef Bos, Sharon den Adel, Douwe Bob en Ellen ten Damme, red.) uit in een stadsvilla en met hen verkende ik de omgeving."

Maar Ali zou Ali niet zijn als er niet óók gepraat werd. Die gesprekken moesten de basis vormen voor een liedje dat ter plekke gemaakt werd. Ali: "Muziek is een uitlaatklep voor veel zangers, maar je hoort eigenlijk nooit hoe een artiest zich voelde toen hij zijn nummer schreef, terwijl ik dat juist heel interessante informatie vind. Het maakt me extra nieuwsgierig naar het liedje."

Ali B en de Muziekkaravaan begint steevast met een roddelmoment. Ali B en zijn kompaan Brownie Dutch (die ook in de stadsvilla huist om de nummers muzikaal te omlijsten) roddelen over de muzikant die ze die dag gaan ontvangen. "Op die manier weet de kijker meteen waarmee we de gast gaan confronteren", zegt Ali. "Bijvoorbeeld Ellen ten Damme. Die is 46 en nog steeds heel sexy, maar hoe lang nog? En ik wil een antwoord op de vraag waarom ze nog nooit een lied over haar moeder heeft geschreven. Wij rappers hebben bijna op elk album een liedje over onze moeder." En wat vraagt hij zich af bij Sharon den Adel? "Met Within Temptation heeft ze altijd een heel dramatische set, maar als je met haar praat, is ze heel vrolijk, lief en klein. Wat is daar aan de hand? Waarom zingt ze nooit vrolijk?" Volgens de rapper waren het confronterende gesprekken. "Het moet natuurlijk wel wat opleveren." Heeft Ali de smaak te pakken gekregen en wil hij in de toekomst meer interviewprogramma's maken? "Ik weet niet of ik daar zin in heb. Er moet wel wat gedaan worden. Zoals een lied maken." Of er een potentiële hit tussen zit, kan de presentator ook nog niet zeggen. "Bij sommige nummers heb je het programma nodig om ze te kunnen waarderen, andere liedjes blijven ook zonder het programma overeind."

Naast Ali B en de Muziekkaravaan is de Almeerder komend seizoen ook weer van de partij als coach in The Voice of Holland (TVOH). "We hebben er net de blind auditions op zitten." Heeft de coach nog getwijfeld of hij weer van de partij wilde zijn? "Ja, elk jaar bekijk ik een aanvraag opnieuw. Maar de makers kwamen met een aantal nieuwe ontwikkelingen waar ik wel weer zin in had. Welke dat zijn, mag ik nog niet verklappen, maar de TVOH-coaches in het buitenland zullen versteld staan van hoe wij het hebben aangepakt." Saai wordt de talentenjacht volgens Ali allerminst. "We staan niet stil en zorgen ervoor dat we het publiek een stapje voor zijn."

Van de kritiek die Ali B vorig seizoen kreeg dat hij geen goede coach is - hij is rapper en zou daarom geen goede zangtips geven - trekt hij zich weinig aan. "Ik ben zelfs in populariteit gestegen bij de kandidaten. Ik heb echt een hele goede lichting dit jaar. Dat komt door wat ze vorig seizoen van mij gezien hebben. Vorig jaar draaide ik als enige voor Jill Helena en heb haar toch naar de finale weten te loodsen. Dat heeft er toe geleid dat ik nu de toppers heb. Ik ben er echt trots op om te kunnen zeggen dat ik de beste coach ben om voor te kiezen." Ali zegt goed te gedijen in zijn rol van underdog: "Ik heb liever dat ze me onderschatten dan overschatten. Als ze me onderschatten, kan ik altijd verrassen. Zodra ik de favoriet word, kap ik ermee, haha."

Ali B en de Muziekkaravaan, zondag, 20.25 uur, Ned. 3.

Bron: Metro | Foto: Daan Verschuur


Meer nieuws

Ali B, Brace & Kenny B releasen nieuwe single

LEES BERICHT

Ali B - 'Ik Huil Alleen Bij Jou' ft. Diggy Dex

LEES BERICHT

Nieuwtjes rondom Ali B

LEES BERICHT

Ali B blikt verbaasd terug!

LEES BERICHT