4-sterren recensie Het Parool

26-02-2014
Vaak luchtig, maar nooit zonder diepgang.
Door Mike Peek

Vlak voor het einde van zijn voorstelling zegt Ali B iets opvallends. Iets wat weinigen zich zullen realiseren: zijn laatste rap album dateert alweer van 2006. Is hij dan nog een rapper die ook televisie en cabaret maakt? Of een televisiemaker en cabaretier die begon als rapper? Het lijken misschien onbeduidende vragen, maar ze vormen het hart van Ali B Beken(d)t, waarin het multitalent zoekt naar zijn identiteit.

Fans van het eerste uur lieten hem in de steek toen hij opeens bij ging lopen doen met Marco Borsato. Als knuffelmarokkaan verwierf hij weliswaar een schare nieuwe volgelingen, maar die raakte hij weer kwijt door zicht te bemoeien met maatschappelijke problemen. Zijn persoonlijke ontwikkeling verliep geheel natuurlijk, bezweert Ali, maar toch knaagt er iets: heeft hij de rapper in zich misschien verloochend? Heeft hij nu überhaupt nog fans of zijn mensen vooral nieuwsgierig? Is hij populair of gewoon bekend? Dat zijn innige twijfels, mooi weggestopt in een vrolijke schil. Losjes beweegt hij zich over het podium, vertelt de verhalen die mensen willen horen. Het Amsterdamse straatschoffie dat in Almere de gangster uit wil hangen, maar ongenadig op zijn broek krijgt van een Hollandse jongen op skeelers, godbetert. Dan gaat het zaallicht aan. Zijn er meer mensen die wel eens in elkaar zijn geslagen?

Dat trucje herhaalt hij nog een paar keer, want Ali B ontbeert niet alleen fysieke kracht, ook zijn uiterlijk laat te wensen over. Te grote neus, lelijk gebit én een niet volledig ingedaalde teelbal. Hij voetbalt met de jongens van oud-Ajax en bij het douchen hield hij zijn benen dus maar bij elkaar. Uit schaamte. Hij wilde niet dat er grappen over hem gemaakt werden.

Het grootste talent van Ali B is contact maken. Mensen verbinden. Door zijn eigen angsten te bekennen, draagt hij anderen uit dat ook te doen. Hij trekt een mooi meisje op het podium dat vertelt dat ze onzeker is over haar kleine borsten en platte voeten. De cabaretier reageert met humor, maar vooral met respect. Die combinatie maakt hem onweerstaanbaar. Als Ali B zich bloot durft te geven, durven we dat allemaal.

Hij is echter ook gewoon een heel goede verteller. Zijn burn-out komt aan bod en zijn geloof. Vaak luchtig, maar nooit zonder diepgang. Ooit jatte hij samen met zijn maten het horloge van Frank de Boer tijdens een training van Ajax. Nu is De Boer zijn vriend. Een krankzinnig verhaal met een dikke zwarte rand. Want Ali B heeft nu een geordend leven, maar dat geldt niet voor zijn maten van toen, die achterbleven in Almere.

Die stilte die daarop volgt, is het mooiste moment van de avond. De boze rapper is een man met een verleden geworden.

--
Bron: Het Parool (24-02-2014) | Foto: Daniël Schonewille


Meer nieuws

Ali B, Brace & Kenny B releasen nieuwe single

LEES BERICHT

Ali B - 'Ik Huil Alleen Bij Jou' ft. Diggy Dex

LEES BERICHT

Nieuwtjes rondom Ali B

LEES BERICHT

Ali B blikt verbaasd terug!

LEES BERICHT