Ali B zet zijn masker af (Sp!ts)

27-01-2014
In 24 uur met Theo Maassen ging Ali B onlangs al behoorlijk met de billen bloot. In zijn nieuwe theatershow Ali Beken(d)t is de cabaretier / tv-presentator / zanger / knuffelmarokkaan bereid zijn hele masker af te zetten.

Het is kort na de perspremière van Ali Beken(d)t, in een stampvolle Schouwburg Amstelveen. Zijn club Ajax bekert op dat moment tegen Feyenoord, dus wordt er op livescores.com naar de tussenstand getuurd. Zijn club waarvoor hij als kind door geldgebrek nooit een kaartje kon kopen en de club ook waarvoor hij nu dertig keer per jaar als gast voetbalt bij Lucky Ajax. Balen dat er gevoetbald wordt als hij moet optreden, doet hij niet meer. „Dat is al zo lang kloten in mijn leven, dat ik al blij ben als ik op zondagmiddag eens kan kijken. Relaxed is het niet, maar ik heb me er bij neergelegd.”
Ali Beken(d)t is de opvolger van Ali B Geeft Antwoord, een voorstelling die goed was voor de prestigieuze cabaretprijs Neerlands Hoop. Hij gaf antwoord op alles, zo leek het. Maar Ali Bouali had zaken verborgen gehouden blijkt in Ali Beken(d)t. Verhalen waar een mens vol schaamte liever niet over praat, verhalen vooral over zijn jeugd (tot z’n dertiende) in Amsterdam-Oost en (daarna) in Almere. Zaken uit een jeugd op straat, waar criminaliteit altijd op de loer lag, waar hij zelden geld had en waar mensen zich beter voordeden dat ze werkelijk waren. Dat laatste, dat is de kern van de huidige show (die buiten de ellendige realiteit van toen ook erg grappig is). Ali werpt met de verhalen, die er soms niet om liegen, zijn masker af.

Ali B is als het om theater gaat en dit moment waarop hij alles eruit flapt, al weer tien jaar onderweg. Voor hemzelf is het bepaald geen mijlpaal. „Ik kreeg bij mijn eerste voorstelling positieve recensies, maar als ik het terugzie snap ik daar geen reet van. Het was slecht, vooral de timing. Ik deed het goed voor iemand die rapper was. Als mijn zoontje de dvd ervan bekijkt, dan gooi ik spullen naar de tv. Nu ben ik een echte theatermaker geworden. Doordat ik als autodidact theaterboeken ben gaan lezen en veel heb gepraat met mensen als Daniël Arends, Theo Maassen, Najib Amhali en Titus Tiel Groenestege, de beste regisseur die ik ken.”

Het leverde hem veel op, zoals Ali Beken(d)t, dat staat als een huis en buiten zijn bekende grappen en grollen een duidelijke boodschap heeft. Hij vraagt zich daarom eerst af wie die mensen in de zaal toch zijn. „Ik wist dat niet en wil ze leren kennen, écht leren kennen. Dat moeten meer mensen doen, want dat is goed. Iedereen doet zich maar beter voor dan ie is. In deze voorstelling zeg ik: Laat maar zien wie je bent. Ik ga voorop in die strijd en voor je het weet staan we straks misschien met z’n allen naakt in de zaal. Als een meneer in de zaal dan vertelt dat hij 45 jaar geleden in elkaar geslagen is en dat nog weet… ah man, wat mooi. Of kinderen die met open mond zitten te kijken. Zij zijn normaal gesproken de koningen in zich beter voordoen dan ze zijn.”

Zelf heeft hij getwijfeld of hij zijn verborgen verhalen zou delen. „Ja, bij allemaal. Soms zijn ze diep, soms gênant. Maar mensen om me heen vonden het voorstellingwaardig. Ik zou er niet dood van gaan.” Nu is Ali er blij mee, het gaat hem voor de wind. Wie B’s biografie leest, is doodop als hij hem uit heeft. Zóveel heeft de man met de krulletjes inmiddels gedaan. ,,Bizar hè? Ik kijk er zelf naar als een tweede persoon, alsof ik naar de bio van iemand anders kijk. Dat geef ik in de show ook aan. Dat ik na het verlies van iemand die ik uit het verleden ken, meteen met Ajax in het noorden van het land ga voetballen. Dat contrast is enorm. Mijn leven lijkt soms een droom.”


Bron: spitsnieuws.nl 
Foto: Daniël Schonewille


Meer nieuws

Ali B, Brace & Kenny B releasen nieuwe single

LEES BERICHT

Ali B - 'Ik Huil Alleen Bij Jou' ft. Diggy Dex

LEES BERICHT

Nieuwtjes rondom Ali B

LEES BERICHT

Ali B blikt verbaasd terug!

LEES BERICHT