4-sterren recensie Metro

27-01-2014
Ali B heeft nog veel meer te vertellen (****)

Ali B, knuffelmarokkaan te Almere, vertelt ons al tien jaar lang over zijn leven. Zo kon je hem in zijn vorige programma Ali B Geeft Antwoord vragen stellen en Ali barstte wel los. Het leverde hem in 2012 zelfs de cabaretprijs Neerlands Hoop op en dat is niet de minste. De man die als kind in arme omstandigheden en met niet zulke frisse types om zich heen opgroeide in Amsterdam-Oost, bedacht na die geslaagde voorstelling: Ik heb nog meer te vertellen. Verhalen waar een mens niet gemakkelijk over praat, waar zelfs iemand zoals Ali B - die toch het hart op de tong heeft -zijn mond over houdt. "Want elke mens heeft zo zijn trots, schaamte en verborgen verhalen", zegt hij zelf.

Dat is een interessant uitgangspunt bij Ali Beken(d)t, zeker als hij aan het begin van de show - met een podium vol stoelen - meteen vertelt dat alles wat je vanavond hoort waar is. Ook voor B(ouali) zelf is de voorstelling interessant. Hij vroeg zich onlangs namelijk af wie die mensen die naar zijn theatershows komen kijken eigenlijk zijn. "Geen idee", was zijn eigen antwoord. Hij gaat daarom tijdens deze tournee, die het afgelopen weekend na een lange try-outfase in première ging, op onderzoek uit. Na een opening vol beukende beats en een podium vol rook stelt hij de vraag: wie zitten er in het publiek? In Amstelveen is de conclusie dat er weinig Amstelveners zijn - op de enige Marokkaanse Amstelvener na - wel een oma dat met haar kleinkind is gekomen, dat er een Biebertje in de zaal zit en dat we vooral lieve nieuwsgierige voorbijgangers zijn.

Ook leren we de spraakwaterval zonder haperen zelf kennen, via de grote Ali B-quiz. Noem eens drie grote Ali-hits krijgen we bijvoorbeeld voor de kiezen. Dat blijkt voor sommigen een hele klus. Maar we leren Ali vooral kennen via zijn tot nu toe verborgen gehouden verhalen. Doe je niet beter voor dan je bent, vindt de cabaretier, dus hij gaat flink met de billen bloot (en een enkele keer moet een toeschouwer daar ook aan geloven). De verhalen van 'de gangster van Almere' verklappen we vanaf deze plek niet, maar ze liegen er niet om. Drie keer giet Ali B zo'n geheime story in een lied, waarbij hij zelf rapt (zijn oude liefde) en een vriend zingt. De nummers zijn sfeervol, zeker het lied waarbij het jongetje Ali verbaasd om zich heen kijkt en de wereld waarin hij terechtgekomen is amper bevat. Al is deze man hier en daar zo gek als een deur, hij is ook prettig om naar te luisteren als hij betoogt over onzekerheid, geloof en hoop. Zijn beschouwing over bidden als moslim en het al dan niet uitsluiten van religieuze groeperingen is van hoog niveau. En daarmee heeft The Voice of Hollandcoach voor een waardige opvolger van Ali B Geeft Antwoord gezorgd.

Bron: metronieuws.nl 
Foto: Daniël Schonewille


Meer nieuws

Ali B, Brace & Kenny B releasen nieuwe single

LEES BERICHT

Ali B - 'Ik Huil Alleen Bij Jou' ft. Diggy Dex

LEES BERICHT

Nieuwtjes rondom Ali B

LEES BERICHT

Ali B blikt verbaasd terug!

LEES BERICHT